1) L’ajuntament paga en euros les despeses aprovades pel corresponent organisme intern, segons la dinàmica habitual de funcionament. El total de l’import, amb la llista detallada de cada beneficiari i la quantitat que se li ha de pagar, es diposita en un compte de dipòsit de l’EDE (ens autoritzat pel Banc d’Espanya per emetre diners electrònics en conformitat amb la Llei 21/2011). A més, l’EDE és responsable de l’aplicació de mesures de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, i també és l’entitat que duu a terme totes les accions necessàries per identificar els usuaris.

2) L’EDE immobilitza els euros en el compte de dipòsit mitjançant un procediment informàtic segur i automatitzat, i notifica a l’operador de moneda perquè aquest generi la mateixa quantitat de moneda local que la quantitat d’euros dipositats al compte de garantia.

3) Una vegada generada la mateixa quantitat de moneda local que d’euros, l’operador de moneda, dins del mateix procediment informàtic, diposita a cada compte dels beneficiaris la quantitat de moneda local que els correspon.

4) Els beneficiaris reben dels operadors la quantitat en moneda local que l’ajuntament ha pagat en euros i que l’EDE custodia al seu compte de dipòsit, i la utilitzen per adquirir béns, serveis i coneixements dins de la xarxa d’empreses i comerços del circuit.

5) Mitjançant un procediment informàtic, les empreses de la xarxa poden sol·licitar en qualsevol moment a l’operador de la moneda local la conversió del total o una part del saldo que tenen en el seu compte de moneda local.

6) Utilitzant el mateix procediment informàtic, l’operador de moneda contacta amb l’EDE i l’informa de la sol·licitud de conversió.

7) L’EDE desbloqueja del seu compte de dipòsit la quantitat que l’operador de moneda li ha indicat informàticament, diposita els euros al compte convencional del sol·licitant i destrueix la mateixa quantitat de moneda local.

A més, les mesures de seguretat del sistema inclouen la xifra de comunicacions, el xifratge de documentació sensible i la còpia de seguretat. Les mesures preventives inclouen la prevenció d’injecció SQL, la prevenció de transaccions duplicades i la prevenció de l’alteració de transaccions mitjançant codis de verificació únics.

Algunes altres mesures de seguretat que es poden implementar inclouen la validació d’entrades d’usuari, la protecció de servidors amb sistemes anti-DDoS i la presència humana als centres de dades per garantir un manteniment constant. També és important garantir l’operativitat del sistema amb disponibilitat operativa, amplada de banda i servei burst il·limitat. Les auditories de seguretat són clau per assegurar la validesa de les mesures de seguretat, i poden incloure d’analisi d’aplicacions, dispositius mòbils, pentesting de la pàgina web i simulacions d’atacs.