Les monedes locals són un tipus de moneda complementària dissenyada específicament per augmentar la disponibilitat dels diners en la seva funció primària com a mitjà d’intercanvi. A diferència de les monedes nacionals, les locals estan dissenyades per connectar els recursos no utilitzats i les necessitats no cobertes dins d’una comunitat. Això significa que aquestes monedes poden ser un gran impuls per a les economies locals, ja que fomenten el consum de proximitat i augmenten les transaccions entre les empreses locals i els consumidors. Això ajuda a crear una economia més sostenible i resistent als impactes externs.

Una de les grans avantatges de les monedes locals és que superen el dilema de l’obligatorietat de creixement continu. Les monedes nacionals estan dissenyades per créixer constantment, cosa que pot ser difícil en una economia local. Les monedes locals, en canvi, poden créixer a un ritme més sostenible i adaptar-se a les necessitats de la comunitat. A més, les monedes locals aboleixen les taxes d’interès i fomenten la cohesió social. Això és perquè les persones que utilitzen monedes locals tenen una relació més estreta amb la seva comunitat i es preocupen més pel benestar de tots els membres.

Aquest tipus de monedes aconsegueixen la promoció de l’activitat econòmica local augmentant la velocitat dels intercanvis i fomentant l’efecte multiplicador, evitant que els diners marxin de la localitat, sense suplantar la moneda oficial o el comerç interregional. Les iniciatives d’algunes administracions públiques han vist en aquest tipus de sistemes monetaris una oportunitat per a fer polítiques públiques que generin riquesa local, augmentin la recirculació monetària i apoderin el comerç i la població local.

En resum, actualment a l’àrea metropolitana, de cada 10 euros que es donen en subvenció a les diferents entitats municipals, aproximadament 8 euros es gasten directament fora del municipi. Si part d’aquestes subvencions es realitzen en moneda local, les persones o entitats que la reben, l’hauran de gastar obligatòriament en els comerços de la ciutat. És a dir, els diners recaptats en forma d’impostos als ciutadans de la ciutat, revertiran en forma de subvenció en els comerços de la mateixa localitat. Sense que l’Ajuntament hagi hagut d’augmentar la seva despesa, més enllà del cost de crear l’aplicació que permeti aquestes transaccions.

No és una criptomoneda, la paritat sempre és d’un euro igual a una moneda local, sense donar lloc a l’especulació. Seria en format digital, mitjançant una aplicació mòbil enllaçat amb el diner electrònic i validat pel Banc d’Espanya, totalment legal. Hauria d’estar creada, gestionada i custodiada per l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i de tots els agents implicats en el circuit de la moneda local (Ajuntament, entitats, comerços i ciutadans) els comerços serien els únics que podrien canviar de moneda local a euros en qualsevol moment.